MÁRKÁD

Mi a feladata az üzleti tanácsadónak és a könyvelőnek?

Az elmúlt napokban több vállalkozásalapítással kapcsolatos kérdést olvastam a közösségi médiában. A kérdésekre, természetesen különböző válaszok, hozzászólások is érkeztek, beszélj könyvelővel, tanácsadóval és így tovább. Sokszor a hozzászólások még inkább összezavarták az érdeklődőt. 

Üzleti tanácsadóként segítem a vállalkozókat vállalkozásuk megalapításában és fejlesztésében. Szeretném tisztázni a szerepköröket, hogy tudd, milyen kérdéssel, kihez érdemes fordulni. 

office, notes, notepad

Először megnéztem a KSH oldalán a szakmák leírását. Innen idézek most néhányat.

 Üzleti tanácsadó

Feladata, hogy közreműködjön a vállalkozás stratégiájának megtervezésében és a kivitelezésben, közreműködjön az üzleti tervezésben, piaci elemzéseket, stratégiai és akcióterveket készítsen.

Új üzleti lehetőségeket kutasson fel, optimalizálja a vállalkozás folyamatait.

A vásárlói igények felmérése, az áruk és szolgáltatások bemutatása és megismertetése a fogyasztókkal.

Marketing és ügyfélkapcsolati kampányokkal kapcsolatos kutatás végzése, a kampányok kidolgozása és megvalósítása.

Az üzleti tevékenység minőségének és hatékonyságának fejlesztését és népszerűsítését szolgáló módszerek és politikák kidolgozása és vizsgálata.

Pályázatok, tenderek, szerződések előkészítése, elkészítése, értékelése.

Vagyis az üzleti tanácsadó segítséget nyújt a vállalkozások megalapításában, üzleti tervezésben, stratégia alkotásban, vállalkozás fejlesztésében, marketing feladatokban.

Arról már korábban beszéltünk itt, hogy az Üzleti mentor milyen feladatot lát el, mint tanácsadó személy.

Nézzük a Könyvelő feladatait a leírás szerint:

Könyvviteli feladatokat lát el, számítási, adatbeviteli és ellenőrzési feladatokat végez a számviteli nyilvántartásokhoz felhasznált elsődleges pénzügyi adatok összegyűjtése érdekében.

Számviteli rendszerek tervezésével, szervezésével és kezelésével foglalkozik, megvizsgálja és elemzi az egyes gazdálkodó szervezetek, illetve az egyének számvitelét, éves beszámolóit, a vizsgálat eredményéről írásbeli jelentést, illetve szakértői tanulmányt készít.

Természetesen a szakmák között nincs éles határ, a tanácsadó is hozzászólhat számviteli témához és fordítva.

A fentiekből világosan látszik, hogy vállalkozás megalapításánál és fejlesztésénél célszerű mindkét szakember segítségét és tanácsait igénybe venni.

Szeretnél több szakmai információhoz jutni? Iratkozz fel hírleveleinkre és havonta értékes szakmai tippeket, infókat küldök a postafiókodba.

Üzleti tanácsadás, mentorálás

Ötletből vállalkozás - vállalkozásfejlesztés Üzleti mentorként segítelek vállalkozásod megalapításában, sikeres üzleti tervezésedben, stratégia alkotásban, pályázati lehetőségek ajánlásában. Már a vállalkozási ötlet megfogalmazásától kezdve együtt dolgozom Veled, a Te sikeredért!

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük