MÁRKÁD

columns, hallway, architecture

Miért fontos, hogy biztos alapokra helyezd a vállalkozásod?

“Aki nem tervez, a bukást tervezi meg.”

Winston Churchill

Egy vállalkozás vezetése hatalmas felelősséget jelent és sokrétű kompetenciát igényel tőlünk. ebben a bejegyzésben egy a közelmúltban végzett kutatásom eredményéről és következtetéseimről fogok írni.

Nemrég végeztem egy kérdőíves kutatást, amelyben vállalkozókat kérdeztem meg vállalkozásuk tervezéséről, stratégia alkotással, napi rutinnal kapcsolatos szokásaikról.

Számomra meglepő eredménnyel zárult a kutatásom. A kérdőívemet megválaszolók 67 %-a nyilatkozott úgy, hogy nincsenek előre elkészített terveik, minden a fejükben van és amikor valami jön, valamiben dönteni kell, akkor döntenek és kész. Ugyanígy a vállalkozók 54%-a nem végez méréseket, nem foglalkozik a vállalkozás eredményességének méréseivel – véleményük szerint a könyvelő foglalkozik ezzel – az egyetlen zsinórmérték számukra, hogy van-e elegendő pénz a bankszámlán a kiadásokra, vagy sem. Többen elmondták, hogy annyi mindenre kell figyelniük munkájuk során, hogy nincs idejük még üzleti tervekkel, számításokkal, meg mérésekkel foglalkozni.

Ezen elgondolkodtam és megnéztem a hivatalos statisztikákat is a vállalkozások működéséről. Nos statisztikai adatok szerint egy éven belül minden harmadik vállalkozás meg is szűnik. 

Érdekes adatok ugye?

A következő kérdés miért?

 

office, startup, tables

A kérdőívem alapján tovább vizsgálódtam és arra jutottam, sokan úgy vágnak bele egy vállalkozásba, hogy nincsenek jól felkészítve a vállalkozás teendőire. Úgy gondolkodnak, hogy van egy szuper ötletem, van egy kis induló tőkém amivel el tudok indulni és a többi meg majd jön magától. Találkoztatok már ezzel a szemlélettel?

Saját példám: 

Valamikor a rendszerváltás körül magam is hasonlóképpen gondolkodtam a vállalkozásról. Hirtelen piacgazdaság lett, az állami vállalat, ahol dolgoztam átalakult, feldarabolódott és több munkatársammal együtt hirtelen munkanélkülivé váltam. Mit tegyek most? – gondolkodtam hetekig, miközben a családi életem is összeomlani látszott. Végigvettem, mihez értek és hirtelen ötlettől vezérelve vállalkozást indítottam. Az ötletem jó volt, sokan dicsérték is, sőt néhány hónap múlva két-három ismerősöm is hasonló vállalkozást indított. Napi 10-12 órát dolgoztam, hogy legyen bevételem és el tudjam tartani a családomat. Ugye a vállalkozói lét? 🙂

Persze előzetes üzleti tervem nekem sem volt, a fejemben volt minden 🙂 és amikor jött valami, végiggondoltam és tettem a dolgom.

Mit gondoltok mi lett belőle? Igen, aki arra tippelt, hogy bedőlt az egész kb. egy év múlva, az jól tippelt. Rengeteg pénzt fizettem ki feleslegesen, mert nem volt stratégiám és nem láttam át mindent, hiába volt a fejemben az egész kerek. Ráadásul egy év múlva azt vettem észre, hogy szinte sosem vagyok otthon, semmire nincs időm. Kiégett a dolog és bezártam.

Ismerős ez másnál is?

Összeszedtem azokat az okokat amelyek problémákat okozhatnak egy vállalkozás életében:
 1. Hiányzik a jól kidolgozott üzleti terv, stratégia
 2. Célok, jövőkép hiánya
 3. Az üzleti tervezés, stratégia hiányosságai miatt nincsenek meghatározott mérföldkövek, visszamérési pontok.
 4. Átgondolatlan, hirtelen döntések
 5. Tájékozatlanság, információhiány
 6. Bizalomhiány, a vásárlók még nem szavaztak bizalmat a vállalkozásnak.
 7. A stratégiában nem jól mérte fel a vásárlói piacot.
 8. A marketing elhanyagolása
 9. Rosszul kiválasztott stratégiai partnerek
 10. Vezetői hiányosságok
 11. Rossz pénzkezelési szokások
 12. Kapcsolathiány

Eltelt néhány év, beiratkoztam különböző képzésekre, autodidakta módon is tanultam, közben alkalmazottként dolgozva szövögettem újabb terveimet.

Amikor újra úgy döntöttem, hogy belevágok a vállalkozásba, már készítettem terveket. Még így is rengeteg gyakorlati tapasztalatot szereztem, míg tökéletesítettem a vállalkozói stratégiámat.

Induló kérdésemre visszatérve:

Miért fontos biztos alapokra helyezni a vállalkozásunkat?

Azért, hogy a vállalkozásunk stabilan és sikeresen működjön.

Ahogy láttuk tervezés, stratégia nélkül a vállalkozás ad hoc, rögtönzés alapon működik és mire beérne a befektetett munka és pénz gyümölcse már tönkre is ment a vállalkozás. Ezt pedig el akarjuk kerülni ugye?

Üzleti tanácsadás, mentorálás

Ötletből vállalkozás - vállalkozásfejlesztés Üzleti mentorként segítelek vállalkozásod megalapításában, sikeres üzleti tervezésedben, stratégia alkotásban, pályázati lehetőségek ajánlásában. Már a vállalkozási ötlet megfogalmazásától kezdve együtt dolgozom Veled, a Te sikeredért!

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük